Genom att tillverka och sätta upp fladdermusholkar hjälper vi fladdermössen att hitta lämpliga bostäder. I många områden i Sverige är det brist på bra bostäder för fladdermöss, till exempel för att det saknas gamla ihåliga träd. Många områden som vi människor kanske skulle kalla ”prydliga och välskötta” är dåliga för fladdermössen, eftersom det saknas den typ av håligheter och skrymslen som de behöver. När det är ont om bohål ökar också konkurrensen mellan fladdermöss och fåglar om de få lämpliga platser som finns.

Att ha fladdermöss i närheten av bostaden kan vara positivt på flera vis, bland annat så finns det fladdermöss i Sverige som kan äta mängder av myggor varje natt under myggsäsongen – något de flesta av oss uppskattar mycket. De äter också andra insekter och hjälper på så vis till att hålla ekosystemet i ballans. Utan den här typen av rovdjur kan ett överskott av insekter orsaka rejäla problem för trädgårdar och odlingar, och det blir lätt så att man börjar bespruta med gift för att rädda situationen. Bättre är istället att ta väl hand om fladdermössen och låta dem utföra sin roll i ekosystemet.

I vissa delar av världen finns blodsugande fladdersmöss, men några sådana arter lever inte i Skandinavien så det finns inte någon risk för att du skulle råka locka vampyrfladdermöss till din trädgård för att du sätter upp fladdermusholkar. Tvärt om dödar och äter de skandinaviska fladdermössen massor av blodsugande myggor. Det finns över ett dussin arter av fladdermöss i Sverige och ingen av dem suger blod, vare sig från människor eller djur.

Tips för dig som vill bygga en fladdermusholk

  • Rekommendationen är att man använder sig av ohyvlad virke, eftersom det gör det enklare för fladdermössen att få fäste och klättra inne i holken. Om ena sidan av brädan är skrovligare än den andra, vänd den skrovligaste innåt. Vissa ritningar inkluderar en list innuti holken för att göra det ännu enklare för fladdermusen att få fäste.
  • Obehandlat virke rekommenderas, eftersom vi inte vet exakt vilka behandlingar som kan vara skadliga för fladdermössens hälsa.
  • Virket bör vara ungeför 2 cm tjockt, men det är bara en tumregel.
  • En ingångsöppning som bara är 15-20 mm bred rekommenderas för en holk för fladdermöss. Är öppningen större än så finns det fåglar som kan ta sig in.
  • Sätt gärna takpapp över toppen och taket på holken, då minskar risken för att det ska komma in reng och fukt den vägen. Genom att hålla fukt ute kan man göra miljön bättre för fladdermusen och förlänga fladdermusholkens livslängd.

Att tänka på när man placerar ut fladdermusholkar

Höjd

Fladdermusholkar ska helst sitta minst 2-3 meter upp från marken, gärna högre.

Fritt flygutrymme

Fladdermössen behöver fritt flygutrymme framför och strax under/framför holken så att de enkelt kan flyga in och ut. Fladdermusen faller en bit precis vid starten av sin flygtur, så ta detta i beaktande. Ovanför holken behöver det däremot inte var fritt.

Flera holkar

Att sätta upp flera fladdermusholkar nära varandra är inte bara okej, utan något som fladdermössen uppskattar. Många fladdermusarter lever i kolonier i det vilda. Att det finns flera holkar inom ett litet område innebär också att det är enklare för en fladdermus att snabbt nå ett nytt gömställe om den blir störd av något och lämnar en av holkarna under dagen. Det händer till exempel att getingar tar sig in.

Att ha en hel kolini av fladdermös i trädgården är extra positivt om man vill få ned mängden mygg, eftersom de tillsammans kan äta så mycket mygg per natt.

Gärna nära vatten

Fladdermöss gillar att hålla sig nära vatten, så om det finns en sjö, damm eller liknande är det bra att sätta upp fladdermushålkarna i närheten. En fladdermus kan dock ha ett revir som är flera kvadratkilometer stort, så närhet till vatten är inte ett måste för att man ska få hyresgäster i fladdermusholkarna.

Fäst holken stadigt

Det gäller att fästa holken stadigt utan att skada underlaget, till exempel trädet eller husfasaden. Om holken sitter löst finns risk att den vinglar varje gång fladdermusen flyger in eller ut, och detta kommer inte att kännas tryggt för den och det är troligt att den letar upp någon annan plats att söka skydd.

Exakt hur man bäst fäster en fladdermusholk beror både på holkens utformning och vad man fäster den i, så det är svårt att ge några allmänna rekommendationer. Att skruva eller spika direkt i ett träd rekommenderar vi inte. Dels skadar det trädet, dels kan det orsaka skador om man någon gång i framtiden behöver såga i trädet och det finns kvar metallspik eller skruv i virket.

Vill alla svenska fladdermusarter bo i holkar?

Nej, vissa arter gillar inte att sova i holkar.

Kommer fladdermössen att bo i holkarna året runt?

Nej, vanligen bor svenska fladdermös bara i holkar under den varma delen av året. När det börjar bli kallare behöver de leta upp ett mer välisolerat ställe där de kan ha sin vintervila.

När på året är bäst att sätta ut fladdermusholkar?

Fladdermössen är i vintervila tills det blir varmt nog för dem att bli aktiva igen, vilket brukar ske under den tidiga våren. Det är framförallt under vår och försommar som fladdermössen letar lämpliga hålor att använda under sommaren, så det är bäst om fladdermusholkarna finns på plats då. Du bör alltså sätta upp dem innan slutet på vintern. Sätter man ut dem senare är risken högre att det inte blir några fladdermöss i dem under den sommaren. Det finns dock ingen anledning att misströsta om du skulle råka vara sent ute i år – det kommer ju en ny vår nästa år, och då kommer dina holkar att finnas på plats.

Över lag bör man inte oroa sig om det dröjer innan det flyttar in några fladdermöss i fladdermusholken. Det kan ta tid för fladdermössen att bekanta sig med den och känna att de vågar krypa in.

Är fladdermusholkar farliga för fladdermössen?

År 2021 publicerades en metastudie i USA som kritiserade fladdermusholkar och hävdade att många av dem av olika anledningar blev alldeles för varma innuti och därför var skadliga för fladdermössen. (https://aces.illinois.edu/news/love-bats-think-twice-about-bat-box-experts-say) Studien fick snabbt spridning världen över.

När fladdermusexperten Jeroen van der Kooij intervjuades för Natursidan.se påpekade han dock att det inte är mycket i forskarnas studie som gäller i de kallare förhållanden som råder i Skandinavien. Studien pekade bland annat ut små holkar, holkar i mörka färger och holkar i varma lägen som farliga för fladdermössen för att temperaturen blir för hög. Forskarna i USA hade dragit sina slutsatser baserat på information från många andra studier, och dessa var gjorda i varmare delar av världen. (I vissa fall handlade de inte heller om fladdermöss utan om andra djur.)

Jeroen van der Kooij har mätt innertemperaturen i fladdermusholkar i Norge, och han har dessutom en fladdermuskoloni i en holk på sin egen tomt där han genomför temperaturmätningar. För Skandinavien rekommenderar han fortfarande mörka holkar och holkar placerade där det är soligt, helt enkelt för att risken för att det ska bli för kallt är större än risken för att det ska bli för varmt. Samtidigt håller han med om att större holkar är bättre än små. I Norge är den allmänna rekommendationen numera stora holkar med flera kammare, så att det finns plats att bilda fladdermuskolonier.

Om man oroar sig över att en liten holk kommer att bli för varm kan man välja att placera den i ett träd som ger skugga.

År 2018 var en varm sommar i Skandinavien och många fladdermöss dog i Norge och Sverige, men de rapporterna handlade om fladdermöss som bodde i hus – inte i fladdermusholkar.

Källa: https://www.natursidan.se/guide/ny-studie-om-fladdermusholkar-var-forsiktig-med-placeringen/

Tips! Som vi nämnt ovan är det mycket bra att hänga upp flera fladdermusholkar i trädgården, så att en fladdermus enkelt kan byta holk om den vantrivs. Man kan placera holkar i lite olika lägen vad gäller sol, vädersträck och halvskugga, så får fladdermössen en buffé att välja mellan. Detta kan vara en bra idé om du bor på en plats där du bedömer att det finns risk för att en holk i full sol kan bli överhettad under varma sommardagar.

Ritningar för att bygga en fladdermusholk

Här är exempel på svenska sajter där du kan hitta ritningar för fladdermusholkar:

Du kan också besöka BatLife Swedens kanal på YouTube och titta på en instruktionsvideo som visar steg-för-steg hur man bygger en fladdermusholk: